
Fanniker demonstrerer for bevarelse af Søfartsskolen på Fanø, tirsdag den 10. januar foran Christiansborg.
Her på redaktionen kan vi godt lide den indpakning, som naturen har givet os. Vi kan godt lide pels, fjerdragter og behåring. Ja, i det hele taget synes vi, at hud er et mageløst slidstærkt materiale, og vi har intet imod at promenere vores egen i det offentlige rum. Se mig! Jeg har hud over det hele. Vi respekterer dog, at ikke alle har det som os. Siden vi var børn, har vi givet thumbs up til Tivolis forbud mod, at voksne mænd går rundt i bar mave i Georg Carstensens gamle forlystelseshave. Det er vel, i grove træk, det forbud, der adskiller Tivoli fra eksempelvis Dyrehavsbakken.
Så indtil i går kunne ingen af os drømme om at gå med burka. Men nu, hvor de tre blå regeringspartier har meldt ud, at de støtter Dansk Folkepartis forslag om at forbyde sådan en mundering i det offentlige rum, er vi blevet nysgerrige. Kan man få den til mænd? Vi vil tildækkes. Det er jo den effekt, et idiotisk forbud har på den gennemsnitlige antiautoritære dansker.
Fredag morgen skrev Liberal Alliances formand Anders Samuelsen på sin facebookside, at han får ”kvalme”, når han ser den form for beklædning, fordi han opfatter en burka som ”et udtryk for ekstrem kvindeundertrykkelse”. I fjernsynet i aftes trak han lidt i land. Det er en diskussion, der har stået på i ti år, sagde han, og nu havde hans liberale parti altså bare stemt for, så vi kan komme videre. Tænk hvis alle politiske beslutninger blev truffet på den måde.
Hvad der så kan live os lidt op er, at der er et oprør på vej på Fanø (”en ø i Vadehavet”, som DR overforklarende beskriver stedet). Her har de nemlig en vidunderlig traditionel folkedragt, som øens kvinder i forne tider bar for at holde huden hvid og for at værne sig mod sand og vind under høstarbejdet. I dag bruger de ikke klædedragten til dagligt, men på Fanniker- og Sønderhodag om sommeren iklæder flere af øens kvinder sig den, og det har de tænkt sig at blive ved med.
En af festdeltagerne, Stinne Berg, siger til DR, at kvinderne er nødt til at gå imod loven næste år. ”Vi kan sgu ikke lave om på vores festdage, bare fordi vi ikke må gå tildækket. Og hvad skal der ske med børnene til fastelavn, må de ikke være Superman eller hvad?” På spørgsmålet om, hvor meget festdagen betyder for fanikkerne, svarer hun, at den er ret vigtig for hele øen. ”Og hvis der skulle komme et forbud, vil vi være skideligeglade. Når vi har Fanikkerdag, er der optog gennem byen fra kirken og til festpladsen, og der går politiet forrest, og så må de jo anholde os, hvis de vil.”
Sådan skal det lyde! Mens vi venter på, at Fanniker og Sønderhodagen oprinder, kan vi se på billederne af den smukke klædedragt, som fotografen Trine Søndergaard har dokumenteret. Og med de ord ønsker vi en god weekend. /Oliver Stilling