Kære læser

Mennesket i maskinen

Illustration: Midjourney og Føljeton

Glem alt om foryngelseskure og frygten for at blive gammel: Sydkoreanerne har om nogen knækket koden til at genvinde den tabte ungdom. Ved et trylleslag (og et par behændige lovændringer) vil man i hvert fald sænke gennemsnitsalderen for hele befolkningen. Tænk engang: Her gik man måske og troede, at man allerede havde rundet de 30, 40, 50 eller derover, og pludselig bliver man så fortalt, at man skal gentage den runde fejring, da man faktisk stadig er en vårhare. Kom ikke og sig, at skrivebordsøvelser ikke kan være magiske.

Kort fortalt er situationen den, at Sydkorea nu vil til at bruge det internationale system for at beregne alder, som vi normalt tager for givet. Hidtil har man nemlig brugt et særegent system, hvor babyer ved fødslen betegnes som et år gamle, hvorefter man så lægger et år til ved hvert nytår. Og det har ellers givet rum for nogle lidt uhensigtsmæssige forviklinger, som at en baby født den 31. december dagen efter kan være to år gammel. Den går nu ikke længere, i hvert fald ikke i landets officielle papirer, som fremover skal rette sig efter almindelige fødselsdage – hvilket så også indebærer, at sydkoreanere bliver op mod et par år yngre.

Hotel California

Dermed ikke sagt, at hurtige løsninger altid har en foryngende virkning. Ser man på tilfældet Elon Musk, er det modsatte vel snarere tilfældet: Efter at have villet omdanne Twitters arbejdskultur fra den ene dag til den anden, har rigmanden mest af alt skabt en hel stribe møgsager, ligesom han har fået flere søgsmål på nakken fra tidligere ansatte. Senest er det kommet frem, at Twitter uden de nødvendige tilladelser har omdannet flere kontorlokaler til deciderede hotelværelser, så udkørte ansatte ikke behøver spilde tiden på at tage hjem og sove. Det er lige til at få grå hår af.

Som mediet Forbes – der var de første til at bringe hotelhistorien – malerisk beskriver, blev ansatte ved Twitters hovedkvarter i San Fransisco mandag mødt af “beskedne soveværelser med uredte madrasser, triste gardiner og gigantiske møderums-TV-skærme“, og det endda uden videre forklaring. En anonym medarbejder fortæller i hvert fald, at sengene “ligesom bare dukkede op“, som var de “endnu et uudtalt tegn på manglende respekt“. Frygten for, at Elon Musks krav om, at de ansattes indsats fremover skal være “hardcore“ også er ensbetydende med, at folk skal arbejde sig halvt ihjel, er ikke ligefrem blevet mindre med madrassernes indmarch.

Men hvad har verdens rigeste mand – som vel burde have rigeligt med overskud – så selv at sige til anklagerne? Jo, på Twitter kritiserer Musk såmænd San Francisco og byens borgmester London Breed for at “angribe virksomheder, der sørger for senge til trætte ansatte i stedet for at sikre, at børn blive holdt sikkert væk fra fentanyl“. Naturligvis uden at forklare, hvad ekstremt afhængighedsskabende opioider som fentanyl nu har med sagen at gøre. En parodikonto kunne dårligt have skrevet et mærkeligere forsvar. Hvorfor er det mon, at de ansatte er så trætte i første omgang?

En robots bekendelser 

Den seneste uges tid har Twitter og det øvrige internet været blæst godt og grundigt bagover af ChatGPT, en nyt AI-værktøj, som kan spytte skræmmende velskrevne tekster ud om alt mellem himmel og jord. Sjovt nok havde virksomheden bag ChatGPT, OpenAI, også Elon Musk som medstifter, men det er ikke der, vi skal hen. Nej, lad os hellere forholde os til, at AI-værktøjet med rekordfart har fået folk til at frygte for deres arbejdspladser – det gælder også os journalister, *græde-smiley* – da automatiseringsmulighederne er ved at blive så sofistikerede, at selv komplekst vidensarbejde sandsynligvis vil kunne laves med kunstig intelligens.

Bare fordi maskinerne fremover vil kunne bære størstedelen af arbejdsbyrden, er det dog ikke ensbetydende med, at man allerede nu skal have carte blanche til at behandle sine ansatte som robotter. Det behøver du i øvrigt ikke kun at tage vores ord for. Hør bare, hvad ChatGPT selv sagde, da vi spurgte den, om ansatte bør have mulighed for at sove på deres arbejdsplads:

“Det er op til den enkelte arbejdsgiver at beslutte, om ansatte skal have mulighed for at sove på deres arbejdsplads. Det er dog værd at tænke over, at det kan være en dårlig idé at lade ansatte sove på arbejdspladsen, da det kan have en negativ indvirkning på deres helbred og velvære. Hvis en ansat føler sig træt, vil det sandsynligvis være bedre for både vedkommende og virksomheden, hvis vedkommende tager en pause og går hjem for at sove.“

Godt brølt, Mr. Roboto. Livet er for kort til at lade sig slide op af urimelige arbejdskrav nedsat af skruppelløse milliardærer, der kun bekymrer sig om deres eget selvbillede. Tid er trods alt noget, man ikke kan få tilbage – uanset hvor tilfældigt et tal, man så ellers anser alder for at være. Ja, eller som ChatGPT selv siger:

“I stedet for at behandle mennesker som robotter, bør man fokusere på at skabe en arbejdsplads, hvor mennesker føler sig værdsatte og respekterede, og hvor de kan udvikle sig fagligt og personligt. På den måde kan man skabe et miljø, hvor mennesker kan yde deres bedste og føle sig tilfredse med deres arbejde.“ Og så må I ellers have os undskyldt, mens vi bruger resten af weekenden på at gruble over vores egne, AI-truede karrierevalg. Måske havde Dan Turèll alligevel fat i den lange ende: Man skulle have været taxachauf- uck, vi glemte lige de selvkørende biler! /David Dragsted 

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

Velkommen til Føljeton

Install
×

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12