Kære læser

Verden er ren Larry David

Den amerikanske tv-serie Curb Your Enthusiasm er lige begyndt igen på streamingtjenesten HBO. Det er 10. sæson på 20 år, og Larry David, ”skaberen” af sitcom’en Seinfeld, spiller atter sit stenrige Brooklyn-selv, der høster frugterne af sin 90’ersucces ved at gå rundt og lave ingenting i Los Angeles. Ingenting er måske så meget sagt (og nu taler vi altså om fiktionen Larry David): I første afsnit af 9. sæson præsenterer han sin agent for et manuskript, han har arbejdet på i fem år: Fatwa! – the Musical, den indisk-britiske forfatter Salman Rushdies dramatiske liv kogt ind til en letbenet Broadway-musical med sang og dans.

I løbet af afsnittet kommer Larry David til at gøre nar af Irans øverste religiøse leder, ayatollahen, i et populært tv-talkshow, og pludselig har han selv en fatwa på halsen og må gå med paryk og falsk overskæg for at undgå at blive slået ihjel af fanatiske islamister. Nu er gode råd dyre, og Larry David opsøger den eneste person på planeten, som kan hjælpe ham: Salman Rushdie, som den dag i dag har ayatollah Khomeneis fatwa fra 1989 hængende over hovedet for sin ‘blasfemiske’ roman De sataniske vers. Men Rushdie, der spiller sig selv, har kun ét godt råd til David: Nyd al den dejlige ”fatwa-sex”, som følger i kølvandet på at være en farlig, modig, berømt, dødsdømt person, for kvinder elsker bare den slags.

Gakgak i rigsretssagen

Undskyld den lange, rekapitulerende indledning, men ligesom virkelighed og fantasi smelter sammen i Curb Your Enthusiasm, er det, som om det også gør det in real life for tiden. Torsdag var den ene af Donald Trumps sagførere i rigsretssagen mod ham, Alan Dershowitz, oppe og forsvare Trump med, hvad der umiddelbart lignede en brandtale.

Han sagde, at alle offentlige embedspersoner, han kender, mener, at deres eget genvalg er i offentlighedens interesse, ”og hvis en præsident gjorde noget, som han mener vil hjælpe ham med at blive valgt i offentlighedens interesse, så kan det ikke være en form for modydelse, der resulterer i en rigsretssag”. Med andre ord – når Trump afpresser Ukraines præsident til at finde snavs på en af sine politiske modstander ved det kommende amerikanske præsidentvalg, så er det i offentlighedens interesse.

Det var ikke sort tale, men det var temmelig tæt på ren gakgak, og da Derschowitz fremførte sit synspunkt med fagter og forståelsessøgende blikke rundt til alle sider, så han lige så skør ud, som når ‘Larry David’ nægter at godtage en politibøde og tager den hele vejen i retten.

Herhjemme har vi for tiden sagen om det officielle Kina, der er krænket over en bladtegning flere sider inde i en landsdækkende dansk avis, der vel efterhånden udkommer i færre end 50.000 eksemplarer. Men hør lige den her tillægshistorie, som indtil i morges var ny for os: Det begynder angiveligt med, at det kinesiske handelskammer i Danmark (CCCD) ser tegningen, hvorefter handelskammerets generalsekretær, John Liu, straks henvender sig til den taiwanesisk-fødte lokalpolitiker Heidi Wang, der blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance i 2017. Gennem sit firma Nordic-Chinese Chamber Of Commerce (NCCC) rådgiver Heidi Wang nemlig også kinesiske virksomheder, så derfor var det åbenbart oplagt at ringe og få hende til at hjælpe CCCD, altså det kinesiske handelskammer, med at skrive en pressemeddelelse, hvor Jyllands-Posten bliver fordømt og afkrævet undskyldning.

Som rigtig liberal mener Heidi Wang ikke selv, der er noget at komme efter, danskerne skatter jo deres ytringsfrihed lige så højt som flæskesteg, men NCCC står selvfølgelig til tjeneste, når generalsekretæren for CCCD ringer. Først her vågner den kinesiske ambassade i Hellerup op til dåd og skriver deres egen fordømmende og krænkede pressemeddelelse, og da den er ude, tager medierne fat i den, og inden for få timer når historien om bladtegningen, hvor stjernerne på de Kinas flag er udskiftet med små conoravira, til det kinesiske fastland og 1,4 mia. kinesere. Og som Kinas ambassadør Feng Tie udtalte allerede tirsdag: ”Skaden er sket.” Man kunne også vende den om og sige, at alle implicerede har fået en dosis opmærksomhed. Ambassadøren ryger i hvert fald ikke i kinesisk arbejdslejr for at udvise rettidig omhu, og Heidi Wang kom for en stund ud af glemslens tåger, da hun kunne fortælle hele historien i et af TV2 News’ talkshows.

Lars Løkke som konsulent

Hvad ellers? Jamen, så er der også landets tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), der i sig selv passer lige ind i Curb Your Enthusiasms brogede persongalleri. Mærkeligt nok sagde Løkke nej tak til at medvirke som sig selv i Frank Hvam og Casper Christensens sidste Klovn-spillefilm, der har premiere i dag (Klovn-serien skylder Larry David alt). Men det er vist noget med, at han ikke havde tid, da de spurgte, for ellers er han jo ikke kendt for at styre uden om ydmygende situationer.

Hvad Lars Løkke Rasmussen til gengæld har tid til er at arbejde som konsulent for advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, mens han stadig sidder i Folketinget. Han starter 15. april. Det er der for så vidt ikke noget galt i, udtaler professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet til DR; der er i hvert fald ikke noget at komme efter juridisk.

Men hvad så moralsk? Lars Løkke Rasmussen har sendt en pressemeddelelse ud med en god forklaring: ”Hele mit voksne liv har centreret sig om udviklingen af det danske samfund og Danmarks rolle i verden,”skriver han og fortsætter: ”Det glæder mig meget, at jeg nu kan bruge den viden og de kompetencer, som jeg har opbygget, til at rådgive store danske og internationale virksomheder i at tage kloge beslutninger for dem og for det samfund, som de er en del af.”

Yeah, right. Men det er trods alt bedre end forgængeren og partifællen Anders Fogh Rasmussen, der gik lige fra jobbet som generalsekretær i NATO til et internationalt konsulenthus, hvor han skulle hjælpe med at få flere våbenproducenter på kundelisten. Larry David ville ikke kunne have skrevet det bedre. /Oliver Stilling

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

Velkommen til Føljeton

Install
×

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12